Kesäkurpitsan kasvatus

 

Kesäkurpitsan kasvatus

Kesäkurpitsa on helppohoitoinen vihannes. Lämmin ja ravinteikas kasvupaikka sekä riittävä kastelu takaavat runsaan sadon. Kesäkurpitsa vie paljon tilaa, joten se soveltuu parhaiten kasvimaalle ja lavaviljelyyn. Parvekkeelle sopivat erityisesti ruukkuviljelyyn jalostetut, pienikasvuiset ja itsepölyttyvät lajikkeet 

Pikavinkit

  • Istuta kesäkurpitsa lämpöiseen ja tuulensuojaisaan paikkaan
  • Kalkitse ja lannoita kasvualusta ja muista kastella kesäkurpitsaa säännöllisti
  • Laita vähintään 2 taimea lähikkäin tai istuta itsepölyttyvä lajike
  • Poimi kesäkurpitsoja pieninä (noin 20 cm) ruokapöytään
  • Jätä 1-2 kurpitsaa kasvamaan kilpailuun osallistuaksesi 

Kesäkurpitsa istutetaan ulos pikkutaimina. Taimet on helppo kasvattaa itse, mutta niitä voi myös ostaa puutarhamyymälöistä toukokuussa. Jos kasvatat taimet itse, kylvä siemenet sisälle toukokuun alkupuolella.

Kasvualusta 

Kesäkurpitsa on ravinnesyöppö ja se viihtyy parhaiten muhevassa, kosteutta pidättävässä multamaassa. Hiekka- tai savimaan voi parantaa kesäkurpitsalle sopivaksi lisäämällä siihen kompostimultaa ja kasvuturvetta Kesäkurpitsan ihanne -pH on 6,5–7, joten kasvualusta kannattaa kalkita ennen kurpitsan istutusta. Lannoitteeksi sopivat luonnonlannoiterakeet.

Kesäkurpitsa ei tykkää kylmästä, joten taimia ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin. Yleensä toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa on sopivan lämmintä ainakin Etelä-Suomessa. Karaise (= totuta taimet hiljalleen ulko-olosuhteisiin) sisällä kasvatettuja taimia ennen ulosistutusta.

Avomaa-, lavakaulus- tai ruukkuviljely

Kesäkurpitsa vaatii paljon tilaa, joten avomaalla sopiva taimiväli on noin 1 m. Lavakaulukseen mahtuu 1 tai nippanappa 2 taimea. Kasvusäkkiin sopii 1 kesäkurpitsa. Ruukkuviljelyssä minimimultatila on 10 litraa ja tällöinkin kannattaa valita pienikasvuinen erikoislajike.

Kasvuaika

Kesäkurpisan kasvuaika on noin 50 pv 


Lisää kasvatusvinkkejä tästä.